Annons
Annons


Trend och styling event på Fogia


Här sitter jag i min stylade miljö och håller i moodboardet som jag tiog fram inför stylingen, det var det som jag sen utgick ifrån.

 

I lördags höll jag i ett ”trend talk” på Fogia. Upplägget var att jag utifrån denna trendartikel där jag svarade på frågor om vad jag trodde om 2018 års trender och tendenser skulle styla upp en yta hos Fogia. Ett väldigt roligt och spännande format enligt mig som duktiga Frida och Pamela på Fogia hade kommit på. Jag vill även tacka Frida, Pamela och Fogia för att jag fick helt fria händer med att skapa det jag ville med deras fantastiska sortiment. Det var helt enkelt ett otroligt kul och utmanande uppdrag. Det är dessutom Pamela på Fogia som tagit de fina bilderna på min styling och bilden på mig ovan.

Annons

För att kunna ta mig an uppdraget började jag med att skriva ner vilka delar och element som jag ville ha med i min styling för att den skulle kunna visualisera de trender jag ser för 2018. Jag kom fram till att jag ville styla upp en ombonad och harmonisk vardagsrums-miljö i neutrala färgtoner som drar åt det varmare hållet. Detta då det är en varm färgskala som ser mycket av 2018. Jag ville dessutom låta olika färgtoner och material återkomma på olika ställen då jag tycker att detta gör att det känns genomtänkt. Jag ville också visa att en ton i ton och naturnära inredning kan vara allt annat än tråkig. Jag tar senare i inlägget upp mer om vad  jag hade för tanke med de specifika delarna i stylingen, det jag kom fram till var att jag ville ha med detta:

 

1. Neutral färgton

2. Ton i ton i olika material, dvs olika nyanser i en varmare samma färgskala

3. Naturmaterial / Naturlig färgskala

4. Glas / spegel då detta alltid är aktuellt och en personlig favorit

5. Trä-rent även detta alltid aktuellt men lite extra hypat i år

6. Textilier, gärna i mängder då det ger en exklusivitet och skapar en ombonad känsla.

 

När jag satt dessa punkter så åkte jag ut till Fogia för att fota av de möbler de hade och för att se vilka utföranden de fanns i. Åter på kontoret så la jag in alla bilder på datorn för att utifrån möblerna och punkterna ovan kunna skapa ett moodboard.

Jag skapar moodboard då det gör mitt arbete så mycket enklare, då kan man visuellt se vilka saker / kulörer som passar bra ihop och skapar den helhet som man vill åstadkomma.

Detta moodboardet som ni kan se nedan skapades med olika ursnitt av Fogias avfotade möblerna. Nedan ser ni moodboardet jag utgick ifrån inför stylingen, det var den känslan och tonen jag ville skapa med stylingen. Därefter så tittade jag på varje möbel för sig och jämförde dem med moodboardet för att kolla av at det passade in. Man kan säga att moodboardet egentligen agerar facit så man ser att man väljer möbler som passar bra in i det man vill skapa. Till slut kom jag iallafall fram till en lista på möbler, detaljer och belysning som jag ville använda mig av.

Här är moodboardet med ett ursnitt ur Fogia’s olika möbler och detaljer.

 

Ytan som jag stylade såg innan jag började ut såhär:

Nedan ser ni resultatet från min styling:

 

Jag älskar speglar och glas av den anledning då det förstorar och låter rum vara öppna och luftiga. Fogia’s Combiplex bord (som faktiskt också är Fogia’s första produkt, lite kul tycker jag då det är en extremt tidlös design och möbel) som finns i en mängd olika utföranden älskar jag då fyller funktionen, är otroligt eststiskt tilltalande samtidigt som de inte tar upp någon plats då de går att se igenom. Väldigt bra att möbler med i mindre rum men minst lika dekorativa i det stora rummet som i min styling. Någon spegel hade jag inte med i stylingen men vill ändå nämna hur effektivt det är att ha speglar, det förstorar och öppnar verkligen upp ytor och rum, själv har jag kanske lite för många hemma. Fast nej, jag tycker faktiskt inte man kan ha för många speglar hemma, det enda negativa är att de som besöker dig kan tro att du är väldigt fåfäng, men det är iallafall inte av den anledningen som jag har så många hemma.

Jag valde att lägga två mattor som möts på mitten då jag ville visa att det kan bli spännande när två olika material möts och att detta fungerar då man låter dem båda ha samma ton och färgskala. Detta kan också appliceras på gardinväggen som består av våder i olika material och kulörer / toner, det skapar dynamik men blir ändå harmonisk då de möts i att inge samma känsla då de tillhör samma färgskala.

Soffan Retreat är fantastisk i sig själv men i detta utförande som jag använde i min styling tycker jag är helt magisk i sin varma färgton. Verkligen en soffa och färg som man skulle kunna ha i 20 år utan att tröttna eller vilja byta ut den.

Jag hade även med klassiskt och därmed alltid aktuella mörka träslag. I min styling lät jag dessa komma in i detaljer som foten på Flos lampan, trälocket på fatet, Lineaire’s tidningsställ, trä underlägget i glas sideboardet och på soffbordet.

För att skapa en ombonad känsla valde jag att göra en gardin-vägg. Att få in textilier på det sättet gör mycket för både känslan, hur ombonat det känns och förbättrar även akustiken. Sen tycker jag även att en gardin-vägg är otroligt vackert, effektfullt, känns exklusivt, för att inte säga spännande. Man vet nämligen inte vad som döljer sig bakom en gardin-vägg och det får iallafall mig att drömma mig bort och undra om det stora fönster som blickar ut över Paris stad som jag kommer få se om jag drar undan gardinerna. Dessutom kunde jag genom gardin-väggen illustrera hur vackert olika nyanser av samma färgskala kan vara även om de är i olika material och kvalitet, likt att låta de två mattorn mötas som jag nämnde tidigare.

Jag valde att kopplat till min styling sammanfatta 2018 års trender i tre ”rubriker” och det var dessa tre rubriker som min styling skulle visualisera, rubrikerna var:

  1. Harmoni & Långsiktighet

  2. Genomtänkt avskalat

  3. Personlig avsändare

1. Harmoni & Långsiktighet

Harmoni mår man bra av och det är också det många av oss behöver när man kommer hem från jobbet. Min erfarenhet är att de flesta människor mår som bäst i en naturnära färgskala och det är detta som skapar harmoni. Detta i sin tur blir mer långsiktigt då skapar en harmonisk och naturnära bas hemma istället för att hoppa på nya trenden och renovera och inreda efter den och sedan ha denna tills man tröttnat på den.

Man investerar helt enkelt mer långsiktigt i mer lugna och naturnära färgval.

Det är för att illustrera detta som min styling ser ut som den gör, jag tycker nämligen att ska välja väggfärg, golv, färg på snickerier och större möblemang i en naturlig färgskala för att man ska kunna och vilja leva med det länge. Trivs man trots detta bäst i en salig blandning färger kan man ända skapa detta med möbler och detaljer. Jag hade tex kunnat addera ett stort färgglatt konstverk,  ha färglada kuddar i soffan, en färglad bukett blommor på bordet samt öppna en av böckerna till den mest färgglada sidan och med det fått ett helt annat och mer färgglatt intryck. När jag sedan tröttnat på den färgen kan jag stänga boken, köpa en bukett i en mer sober färgskala.

Jag tycker också att det är mer ängsligt än kul och excentriskt men framförallt kostsamt och jobbigt att behöva måla om och byta ut större möblemang vartannat år. Sägningen ”ingen känner igen sig hemma hos mig för jag möblerar och målar konstant om” tycker jag låter mycket mer jobbig än utvecklande och kul.

Likt på ett galleri där estetiken är viktig för att lyfta fram det viktiga så, så genom en ”sober” och harmonisk bas kan du låta dina färgglada favoriter lyftas fram och sticka ut. Enligt mig blir det nämligen väldigt brokigt om alla saker man har hemma ska prata med en och sticka ut.

Långsiktigheten som trend kommer också in i en ytterligare aspekt då väljer att lägger ner alltmer tanke bakom våra köp till hemmet. Vi vill inte bara gilla den där ljusstaken i en vecka utan vi har som målsättning att vi ska älska att ha den hemma resten av livet eller iallafall kunna sälja den vidare till någon annan som kommer att uppskatta den ett bra tag.

2. Genomtänkt avskalat

Vi älskar våra hem och därför vill vi inte kompromissa med möblerna vi har hemma. Vi lägger ner stor omsorg kring vad vi väljer att ha i våra hem, vi vill ge dessa saker rum och låta dem andas på samma sätt som att vi hellre lämnar en plats tom tills vi hittat ”rätt” fåtölj till just den platsen. Mitt tips är att om du inte är säker på fåtöljen vänta med att köpa den och – låt det ta tid. Jag tror alltså att vi hellre att vi lämnar en hörna eller en plats hemma tom tills vi hittat den perfekta saken för platsen eller tills vi lyckats spara ihop till dyrgripen vi egentligen vill ha.

Som ni hör så går dessa punkter väldigt mycket in i varandra och kan sammanfattas som att om man inreder med en bas i en naturnära och harmonisk färgskala lämnar man också plats åt några få väl utvalda, genomtänkta och högst personliga detaljer i form av exempelvis konst, en vas eller en fåtölj i din favoritfärg. Man undviker dessutom att helt ledsna på sitt knallröda vardagsrum och behöva måla om. Vill man ändå få vardagsrummet att upplevas som rött kan man lyckas med detta med detaljer och mindre inredningsobjekt som enkelt kan tas bort om man tröttnar. 

Med en harmonisk bas låter man också de personliga eller färgglada saker sticka ut och ta plats.

3. Personlig avsändare

En stor trend är att avsändaren spelar allt större roll, vi vill veta vem som har gjort det vi köper hem och varför de skapat det och det är detta som jag tycker att Fogia verkligen gör rätt i när de lyfter fram sina designers. En möbel eller lampa blir helt enkelt mycket mer intressant och spännande när man vet vem som designat den och kanske också hur de tänkt när de designat den. Det skänker ett mervärde som jag märker att många idag värderar högt.

Nedan ser ni en före och efterbild på ytan innan och efter min styling:

Sist men inte minst så fick jag och Erik Asplund som jag har Lineaire tillsammans med chansen att berätta lite mer om Lineaire, vår design och våra möbler och de som hade föranmält sig till mitt ”trend talk” fick även chansen att köpa vårt tidningställ till en fin rabatt. Tack snälla för det Fogia!

Jag håller i mitt moodboard för stylingen och Erik i vårt tidningställ från Lineaire i ek och krom.

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar