Annons
Annons


Modern klassiker


Först och främst: Gott nytt år!

Nu under julledigheten har jag helt plötsligt tid att läsa magasin, tidningar och samla inspiration det var då jag via Cereal, (som för övrigt är ett av mina favorit magasin) blev påmind om det vackra huset, Barcelona Pavilion. Huset byggdes av Mies van der Rohe inför den internationella utställningen i Barcelona 1929.

Annons

Mies van der Rohe är allmänt berömd som en av pionjärerna inom modern arkitektur. Han är också en uppskattad möbeldesigner, som bland annat designat Barcelona-stolen som vi även ser fått ta plats i detta hus.  Mies arbetade under mottot, ”Less is more”, vilket också syns i hans estetik där han ville ge intryck av en enkelhet.

När han Mies skulle bygga just detta hus fick han varken några finansiella begränsningar eller några krav. Detta gjorde att han kunde använda avancerade material, så som grön alpinmarmor och gyllene onyx samt att han kunde fokusera på att skapa ett unikt rumsflöde.

I poolen som huset är byggt kring lät Mies installera skulpturen Dawn av konstnären Georg Kolbe. Statyn är positionerad så att dess form antingen syns eller återspeglades (i vatten, marmor och glas) inifrån huset. Denna förutbestämda visuella inramningen är typisk för Mies, som bygger utrymmet runt konstverket för att optimera visningserfarenheten, istället för att installera konst i efterhand.

Eftersom den ursprungliga paviljongen endast var byggd för utställningen så revs den knappt ett år efter att det var färdigbyggt, 1939, men 1986 stod den återuppbyggda paviljongen klar och den är nästintill identisk med den som byggdes av Mies 50 år tidigare.

Passande nog har även Barcelona fotpallarna och fåtöljerna fått ta plats i huset.

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar