Annons
Annons


Färgsättningstrender


Jag fick chansen att ställa lite frågor till ägarna av en av mina favoritbutiker, ABC färgekonomi. Frågor gällande vilka trender de ser just nu, hur människor väljer att färgsätta sina hem och mer direkta frågor gällande hur de märkt av specifika trender så som användning av Tadelakt eller färgsättning av innertak.

Annons

Det är på ABC Färgekonomi jag köper i princip all min färg till projekt och redan innan jag började arbeta med inredning så var de en favorit för mig då de erbjuder en familjär atmosfär samt besitter mycket kunskap och ett stort utbud. Butiken grundades 1976 av två måleribröder och än idag ligger butiken kvar på samma adress på Birger Jarlsgatan. Efter ett generationsskifte för 4 år sedan så drivs butiken idag av kusinerna Tony & Erik Mankowitz, men nu till frågorna.

Vilka kulörer går bäst just nu?

Grått, Grått Grått!! Även om vi idag märker en större efterfrågan på kulörer av alla möjliga slag så är det fortfarande olika nyanser av grått som är mest populärt. Det vi dock kan se är att efterfrågan av mattare mer diskreta kulörer ökar.

Grått är fortfarande den färgen som är populärast enligt ABC Färgekonomi

Vilket varumärke säljer ni bäst av och varför tror ni att det är så?

Till våra konsumenter är det framförallt de mattare väggkvaliteterna som säljer bäst. Både Nordsjö, Jotun & den Engelska färgtillverkaren Farrow & Ball har sådana kvalitéer som uppskattas bland kunderna.

Har du några tips gällande färger och färgsättning?

Våga använd färg. Är du osäker på hur man kombinerar olika kulörer så besök en färgbutik eller ta hjälp av en inredare/färgsättare. Ett hem kommer verkligen till liv om man vågar lämna den vita ”trygghetszonen”

Tadelak har varit en stor trend nu, har ni märkt av det?

Ja, för tillfället ser vi att efterfrågan ökar för olika typer av Microcement- och Tadelakprodukter. Detta är produkter vars syfte är att imitera exempelvis en betongvägg eller en marmor-yta. Effekten erhålls genom att man använder sig av en produkt som är ett mellanting av ett spackel och en färg och som man spacklar upp på väggen. Marmoreffekten erhålls genom applicerings-metoden där man pressar färgen/spacklet och sedan slipar av ytan om vartannat. Genom att pigmentera produkten kan man färgsätta väggen hur man vill.

Tadelakt och annan microcement är populärt att använda i badrum och kök. Kan färgsättas till den färg man önskar.

Väljer era kunder att måla sina snickerier traditionellt i vitt eller i en kulör? 

Vi ser ett tydligt skifte mot att våra kunder väljer att måla både snickerier och stuckatur i andra kulörer än vitt. Genom att välja en annan kulör än vitt på snickerier och stuckatur så kan man skapa harmoni i rummet även fast man kanske har valt en lite skarpare färg till väggen, eller tvärtom för den delen.

Allt fler väljer att måla sina snickerier och eller stuckaturer i någon annan färg än den traditionella vita. Detta behöver inte vara extremt utan bara en i ton mörkare färg än vad man valt till väggarna. På så sätt lyfts de vackra detaljerna som snickerier och stuckaturer utgör fram.

Fungerar det att ha en målad vägg som stänkskydd i köket?

Det funkar absolut, men man måste kanske då använda en färg som tål att man kan torka av den. De flesta fabrikaten har en sådan kvalitet.

Så länge man väljer en färg med en finish / kvalitet som går att torka av så kan man ha en målad vägg som ”stänkskydd” i exempelvis kök eller badrum.

En trend med färgsatta tak har synts under 2017, har ni märkt av detta?

Fortfarande är det vitt som är det vanligaste, men även efterfrågan kring att färgsätta taket ökar även om det fortfarande är rätt så liten del ännu.

Färgsättning av tak våga allt fler även om det totala antalet än så länge är få.

Kan ni ge exempel på en väldigt lyckad färgsättning?

Om man gillar färg och färgsättning så är ett tips att besöka Ett Hem, de har målat med mycket kulör och på ett väldigt smakfullt sätt.

Färgsättningen på ett hem, där snickerierna har fått en mörkare ton är en favorit för ägarna av ABC Färgekonomi.

Väljer folk i regel mest att måla eller tapetsera hemma? 

Vi är ju fostrade i en färgbutik därför har andelen färg som sålts genomfört med tapet av förklarliga skäl varit större. Sedan en tid tillbaka så har vi dock ytterligare en butik på Kungsholmen, Björklund & Wingqvist, som har en lång bakgrund som traditionell återförsäljare av tapeter. Här är det tvärtom tapeterna som utgör den största delen. Det vi tycker är kul är därför att vi idag har möjlighet att erbjuda Stockholmarna det bästa från båda dessa världar genom att vara så välsorterade både vad gäller färg och nu även tapeter.

Hur har ni själva det hemma, målat eller tapet, vilka färger / toner?

Både jag (Tony ) & Erik har nog varit rätt så försiktiga hemma. Vi har målat med rätt så enkla kulörer på väggarna. Det mest vågade jag har är en blå kulör på toaletten från Farrow & Ball som heter Stiffkey Blue. Det är min favorit.

Tony, har valt att måla sin toalett hemma i färgen Stiffkey blue från Farrow & Ball.

Har ni något hemligt tips och tricks som ni tar till när det kommer till målning?

Det bästa rådet vi kan ge inför målningen är att förbereda sig ordentligt. Se till att ha rätt och bra verktyg hemma. Sedan vet jag inte om vi själva lever efter denna devis när vi målar.

DELA (0)
PINNA (7)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar