Annons
Annons


Design med Japanska influenser


Lampan som syns på bilden ovan är en av mina absoluta favoriter och står konstant på min önskelista. För mig är lampan som inte har något annat namn är ”Ceiling lamp model E” både en vacker skulptur och en lampa. Den är designad av den japanska designern Isamu Noguchi. Noguchi’s design har beskrivits som omedelbart subtilt och djärvt, traditionellt och modernt. Detta håller jag verkligen med om då hans design känns lika aktuell men samtidigt klassisk än idag.

Annons

Hans många olika skulpturala lampor är verkligen konstverk i sig och otroligt inspirerande, många av dem kan köpas och hittas hos Vitra.

Noguchi föddes år 1904 i LA med en amerikansk mamma och en japansk pappa, vilket gjorde att Noguchi fram tills att han fyllde 13 år bodde i Japan. Noguchi började studera medicin men underhöll sin konstnärliga sida med skulpturkurser vilket slutligen gjorde att han avslutade sin läkarutbildning för att helt satsa på konsten. År 1926 såg Noguchi en utställning i New York av en av mina andra favorit konstnärer, Constantin Brancusis (jag har skrivit och visat upp Brancusi’s arbete i detta tidigare blogginlägg och detta). Brancusi’s konstverk förändrade Noguchi’s konstnärliga arbete. Med hjälp av ett stipendium flyttade Noguchi till Paris och arbetade 1927-1929 i Brancusis studio. Inspirerad av Brancusi’s former vände sig Noguchi till modernismen.

När Noguchi senare fick chansen att framställa sina interiördesign massproduktionen så tog Noguchi chansen. År 1985 öppnade The Noguchi Museum i New York. Fram tills sin död 1988 så hade Noguchi USA och NY som sin bas men han reste ofta och mycket till Asien, Mexico och Europa.

Förutom lampor så har Noguchi designat vackra möbler, några av mina favoriter bland dessa är Noguchi coffee table i valnöt och Free Form soffan, båda på bild nedan.

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar